Care este pasărea modernă legată de o fosilă de 19 milioane de ani?

Care este pasărea modernă legată de o fosilă de 19 milioane de ani?

Într-o descoperire semnificativă care evidențiază biodiversitatea remarcabilă a Noii Zeelande, cercetătorii au descoperit o ruda a coțofenei australiene cu o vechime de 19 milioane de ani.

Publicat în revista PalZ, cercetătorii au identificat recent o specie mare de pasăre cântătoare (paserină), necunoscută anterior în înregistrările fosile din Noua Zeelandă.

Pentru mulți ani, Noua Zeelandă părea să fie lipsită de orice rudă a coțofenei australiene. Fosila „currawongului din St. Bathans” (Miostrepera canora) a modificat acest narativ.

Această descoperire importantă din Miocenul timpuriu dezvăluie un ecosistem străvechi care, până acum, era acoperit de mister.

Rămășițele currawongului din St. Bathans au fost găsite într-un sit fosilifer ce îi poartă numele – St. Bathans. Odată, acolo exista fundul unui lac preistoric imens.

O biodiversitate excepțională a Noii Zeelande

Currawongul din St. Bathans ar fi fost complet negru, în contrast cu coțofana australiană, însă cele două sunt legate, conform cercetătorilor.

„Ne grăbim să considerăm coțofana ca un invadator australian fără loc în ecosistemul Noii Zeelande, dar rudele ei apropiate au existat aici în trecut”, a explicat Dr. Paul Scofield, curator senior la Muzeul Canterbury, pentru Sci News. „Există ideea că ar trebui să restaurăm Noua Zeelandă la o stare ecologică de dinainte de sosirea europenilor,” a continuat Scofield.

Dar realitatea este că ecosistemele Noii Zeelande au evoluat „continuu de milioane de ani”, așa că conceptul unei „epoci de aur” anterioare europenilor nu se bazează pe fapte solide, scrie InterestingEngineering.

Extincția speciei a fost cauzată în principal de dispariția naturală a copacilor fructiferi

Fosila currawongului din St. Bathans demonstrează că extincția speciei a fost cauzată în mare parte de dispariția naturală a copacilor fructiferi, înainte de sosirea oamenilor.

Māorii au fost primii oameni care s-au așezat în Aotearoa (Noua Zeelandă). Se crede că aceștia erau polinezieni veniți din Tahiti și Insulele Cook, sosind în jurul anului 1300 d.Hr. Oamenii au ajuns relativ târziu pe insulă, care a evoluat pe o perioadă lungă, fără intervenția umană, timp de milioane de ani, conform SSBcrack.

„Alte grupuri de plante și animale au apărut între 2,6 milioane și 11.700 de ani în urmă,” a declarat Dr. Scofield pentru SciNews.

Studiul a fost publicat în revista Springer Nature.