Trăiești o singură dată, dar unele stele au parte de două morți. Astronomii au identificat prima dovadă vizuală pentru o stea care a explodat de două ori: o stea decedată a trecut printr-un fenomen cunoscut sub denumirea de „dublă detonare”.
Această descoperire indică faptul că anumite stele pot exploda în formă de supernovă fără a atinge cunoscuta limită Chandrasekhar, masa minimă necesară pentru ca o stea să devină supernovă.
Utilizând Telescopul Foarte Mare (VLT) și instrumentul său MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer), cercetătorii au studiat rămășițele unei supernove istorice, numită SNR 0509-67.5, situată la 60.000 de ani-lumină distanță, în constelația Dorado. În urma analizei, s-au descoperit structuri în resturile exploziei care sugerează că steaua responsabilă pentru supernova este o stea care a explodat de două ori.
Astronomii au surprins o stea cu două explozii
Steaua în discuție era o pitică albă, un tip de rămășiță stelară care se formează atunci când o stea cu o masă similară Soarelui își consumă complet combustibilul pentru fuziunea nucleară. Supernovele de tip Ia, originare din astfel de stele, sunt vitale pentru astronomi, deoarece au o luminozitate uniformă și pot fi utilizate pentru a determina distanțele cosmice. De aceea, sunt denumite și „repere standard”, raportează Space.com.
Această primă dovadă vizuală a unei dublă detonări în cazul unei pitice albe oferă o nouă înțelegere asupra acestor evenimente stelare esențiale.
„Exploziile piticelor albe joacă un rol crucial în astronomie. Totuși, mecanismul precis care inițiază explozia rămâne, până în prezent, un mister nerezolvat”, a spus Priyam Das, de la Universitatea New South Wales (Australia). Cercetătorii convin că supernovele de tip Ia apar în sisteme binare, unde una dintre stele devine pitică albă.
Dacă această stea moartă orbitează destul de aproape de partenerul său sau dacă partenerul se extinde, pitica albă începe să „fure” material de la steaua învecinată. Pe măsură ce acumulă din ce în ce mai mult material, aceasta poate depăși limita Chandrasekhar (aproximativ 1,4 mase solare), declanșând o supernovă de tip Ia.
În majoritatea cazurilor, explozia distruge complet pitica albă. Dar de ceva vreme, astronomii suspectează că există și o altă variantă.
În câte moduri poate să moară o stea?
Poate că unele pitice albe pot trece printr-o dublă explozie. N