„Asasinul de pe Twitter” a fost pus în aplicare în Japonia după una dintre cele mai șocante crime în serie din istoria recentă.

„Asasinul de pe Twitter” a fost pus în aplicare în Japonia după una dintre cele mai șocante crime în serie din istoria recentă.

Takahiro Shiraishi (34 de ani), individul renumit sub denumirea de „Ucigașul de pe Twitter”, a fost executat pe 27 iunie a.c. prin spânzurare, într-o instituție penală din capitala Japoniei. Ministerul Justiției a confirmat execuția în cadrul unei conferințe de presă ținute de ministrul Keisuke Suzuki, care a semnat ordinul în zilele anterioare.

Condamnat la moarte în 2020 pentru omorul a nouă persoane în 2017 – majoritatea fiind tinere femei care și-au exprimat dorințele suicidale pe platformele de socializare – Shiraishi a fost spânzurat în secret, conform procedurilor standard din Japonia.

Execuția sa a readus în discuție dezbaterea publică privind pedeapsa cu moartea în Japonia, o națiune în care aceasta este în continuare aplicată, în ciuda presiunilor internaționale și a apelurilor din partea societății civile pentru mai multă transparență și chiar abolire.

O crimă care a șocat o națiune

Cazul lui Takahiro Shiraishi a terifiat Japonia în 2017, când autoritățile au descoperit trupurile mutilate a opt femei și o adolescentă, alături de rămășițele unui bărbat, în apartamentul său din Zama, la marginea orașului Tokyo. Părți ale cadavrelor, inclusiv capete și membre, erau ascunse în frigidere și cutii de răcire. Anchetatorii au fost alertați de fratele uneia dintre victime, care a monitorizat activitatea surorii sale pe Twitter și a reușit să ofere indicii cruciale autorităților.

Timp de câteva luni, Shiraishi, în vârstă de 27 de ani în momentul crimelor, a contactat persoane vulnerabile prin rețeaua socială Twitter. Cele mai multe dintre victimele sale erau tinere femei care au postat mesaje legate de sinucidere. Pretinzând că le înțelege și că le dorește să moară „fără durere”, el le atrăgea în apartamentul său. După ce le agresa sexual, le strangula și le dezmembra corpurile. Una dintre victime, un tânăr bărbat, era solistul uneia dintre femei – Shiraishi l-a omorât pentru a-l împiedica să informeze poliția.

Procesul și condamnarea

În fața instanței, Takahiro Shiraishi nu a contestat acuzațiile, afirmând că a avut de la început intenția de a le ucide pe victime. Avocații săi au încercat inițial să susțină că el suferă de probleme mentale, însă evaluările psihologice au indicat că avea capacitate de discernământ în momentul comiterii crimelor.

În 2020, tribunalul din Tokyo l-a condamnat la moarte, caracterizând faptele ca fiind „premeditate, cinice și profund disprețuitoare față de viață”.

Pedeapsa cu moartea în Japonia: între sprijin public și critici internaționale

Japonia rămâne una dintre puținele democrații