Azi se împlinesc 169 de ani de la dispariția renumitului fizician și chimist italian Amedeo Avogadro.
Provenind dintr-o familie nobilă, Avogadro s-a dedicat studiului dreptului până la 30 de ani, când a început să manifeste pentru prima dată interes pentru domeniul științei.
Ulterior, el a devenit profesor de fizică și matematică la Colegiul Regal din Vervelli, iar din 1820 a ocupat catedra de fizică matematică la Universitatea din Torino, prima de acest tip înființată.
În timpul activității sale didactice la Vervelli, Amedeo Avogadro a formulat baza ipotezei moleculare. El afirma că două volume egale de orice gaze, aflate la aceeași presiune și temperatură, conțin același număr de molecule.
Numărul lui Avogadro, cunoscut și din școli sub denumirea de constanta lui Avogadro, are o valoare aproximativă de 6,023×1023 mol-1 și reprezintă numărul de molecule care se găsesc într-un mol de substanță.
Descoperă oferă și alte date istorice semnificative pentru ziua de 9 iulie:
1520 – S-au stabilit limitele dintre Ţara Românească și Transilvania, „de la apa Oltului pînă la Râşava (Orşova)”, prima delimitare cunoscută dintre cele două regiuni românești.
1600 – Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.
1819 – S-a născut Elias Howe, inventorul maşinii de cusut (m. octombrie 1867).
1877 – A debutat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.
1941 – Armata română a eliberat Bucovina de Nord.
1947 – Consiliul de Miniștri a decis să transmită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite declarația privind aderarea României la această organizație și la Carta Națiunilor Unite.
1988 – A decedat lingvistul Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900).