Acum 44 de ani, românul Dumitru Prunariu a fost primul cetățean român care a pășit în spațiu.

Acum 44 de ani, românul Dumitru Prunariu a fost primul cetățean român care a pășit în spațiu.

La 14 mai 1981, România marca o etapă esențială în istoria sa științifică și tehnologică: Dumitru Prunariu devenea primul (și până în prezent singurul) cosmonaut român care a călătorit în spațiul cosmic. Acest eveniment a reprezentat un moment de mândrie națională și, totodată, de recunoaștere internațională a contribuției României la explorarea spațială.

Cine este Dumitru Prunariu?

Dumitru-Dorin Prunariu a venit pe lume la 27 septembrie 1952, în Brașov. A urmat studii la Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din București, pe care a finalizat-o în 1976, dobândind o formare solidă în domeniul ingineriei aerospațiale. Traiectoria sa profesională avea să fie spectaculoasă, culminând cu o fascinație și o realizare pe care puțini le-ar putea visa: zborul în cosmos.

Participarea României la programul Intercosmos

În contextul Războiului Rece și al parteneriatului cu Uniunea Sovietică, România s-a alăturat în 1968 programului Intercosmos, lansat în 1967 de URSS, destinat colaborării între țările blocului estic în domeniul cercetărilor spațiale. Acest program permitea țărilor socialiste să trimită proprii cosmonauți în misiuni spațiale și să contribuie cu echipamente de cercetare.

Până în 1981, România fusese deja parte activă cu 17 echipamente științifice trimise în spațiu, toate fiind funcționale. Această activitate a pregătit terenul pentru selecția și pregătirea unui dintre primii cosmonauți din estul Europei: Dumitru Prunariu.

Pregătirea pentru zborul cosmic

Între 1978 și 1981, Prunariu a participat la un program intens de pregătire la Centrul de Instrucție pentru Cosmonauți „Iuri Gagarin” din apropierea Moscovei. Acolo, împreună cu colegul și comandantul său Leonid Popov, a învățat să opereze navele spațiale de tip Soiuz și laboratoarele spațiale Saliut.

Pe parcursul a trei ani, a fost instruit în numeroase discipline, de la pilotajul spațial la cercetări medicale și tehnologice, pentru a realiza experimente științifice în cele aproximativ 8 zile ale misiunii sale în spațiu. Prunariu a descris antrenamentul său ca fiind „intens și riguros”, dar esențial pentru a face față provocărilor zborului extraterestru.

Zborul Soiuz 40: începutul unei aventuri stelare

Misiunea Soyuz 40 a decolat de la Baikonur pe 14 mai 1981. Dumitru Prunariu, la doar 28 de ani, devenea al 103-lea om în spațiu și primul român care observa Terra de la o altitudine de 350 de kilometri.

Împreună cu cosmonautul sovietic Leonid Popov, echipajul a realizat 125 de rotații în jurul Pământului și a desfășurat 22 de experimente științifice. Aceste experimente au acoperit domenii variate cum ar fi astrofizica, radiația cosmică, medicina spațială, biologia și chiar psihologia. Prunariu a evidențiat o versatilitate remarcabilă și a adus o contribuție semnificativă la eforturile internaționale de cercetare științifică în spațiu.

Familia în cosmos… de pe Pământ

O parte fascinantă și emoționantă a poveștii lui Prunariu este reprezentată de viața sa de familie în acea perioadă. Soț și tată a doi băieți mici, care la momentul zborului aveau 5 și 3 ani, cosmonautul român a reușit să armonizeze viața de cercetător cu cea de părinte.

„Când am zburat în cosmos, fiii mei considerau normal să fiu în ‘