Un satelit creat pentru a urmări emisiile de metan generate de activitățile umane a dispărut fără urmă de pe orbita Terrei.
Numit MethaneSAT, vehiculul spațial în valoare de 88 de milioane de dolari a fost lansat în orbită în martie 2024, la bordul unei rachete SpaceX, și se aștepta să colecteze date despre gaze cu efect de seră în următorii cinci ani.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, operatorii satelitului, organizația nonprofit Fondul pentru Apărarea Mediului (Environmental Defense Fund), nu au mai reușit să comunice cu nava spațială. Acum, centrul de control a transmis că MethaneSAT s-a epuizat de energie, astfel că orice speranță de a relua contactul a fost dizolvată.
Dispariția satelitului are un impact semnificativ
„Este foarte probabil să nu fie recuperabil”, a declarat organizația, conform Futurism.
Până la momentul publicării acestei știri, cauza pierderii de energie rămâne necunoscută, iar o investigație a fost inițiată.
Dispariția este semnificativă deoarece misiunea era destinată utilizării unor instrumente avansate de spectrometrie pentru a măsura emisiile din spațiu și a le identifica cu o precizie ridicată. Proiectul a beneficiat de sprijinul Google și al fondatorului Amazon, Jeff Bezos.
Metanul are capacitatea de a reține de 28 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon și este considerat al doilea cel mai mare contributor la încălzirea globală.
NASA monitorizează emisiile de metan din cosmos
Mulți cercetători sunt îngrijorați că impactul real al metanului este subestimat; metanul fiind un gaz cu efect de seră care „se pierde foarte ușor” în timpul stocării, transportului și forării. Studiile sugerează că companiile de gaze subraportează semnificativ emisiile de metan, având interesul de a ignora acest aspect.
Prin urmare, pentru a-i trasa răspunderea pe principalii poluatori, organizații precum NASA efectuează monitorizări ale emisiilor de metan din spațiu. Totuși, MethaneSAT urma să le supravegheze cu o acuratețe mai mare.
Un adevăr incomod, deja dezvăluit de MethaneSAT
Datele colectate de satelit, deja accesibile publicului, au scos la iveală că instalațiile petroliere și de gaze din America de Nord și Asia Centrală emit cu mult mai mult metan decât se anticipa.
„Misiunea a reprezentat un succes remarcabil din punct de vedere științific și tehnologic, precum și pentru impactul său de lungă durată asupra industriei și autorităților de reglementare la nivel mondial.”