Timp de zeci de ani, cercetătorii au considerat că creierul uman nu mai generează neuroni noi după perioada copilăriei. Această idee persistentă caracteriza creierul adult ca un organ static, incapabil să creeze celule noi în regiunea responsabilă pentru memorie și învățare. Totuși, un studiu recent demonstrează că creierul produce neuroni noi chiar și în perioada bătrâneții.
Un studiu inovator contrazice complet această noțiune, oferind dovezi clare că creierul continuă să genereze neuroni și în vârsta înaintată. O echipă de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia) a reușit să identifice și să monitorizeze procesul de neurogeneză în hipocamp, o zonă crucială pentru memorie, învățare și gestionarea emoțiilor.
În 2013, profesorul Jonas Frisén și echipa sa au captat atenția cu un studiu care a arătat, utilizând carbon-14 pentru datarea ADN-ului din țesutul cerebral, că noi neuroni pot apărea în hipocampul adulților. Cu toate acestea, acest studiu nu a clarificat sursa acestor neuroni.
Creierul produce neuroni noi și la bătrânețe
Până acum, cercetătorii nu aveau dovezi directe că în creierul uman adult există și se divid activ celule progenitoare neuronale, adică celule precursoare pentru neuroni maturi.
„Am reușit acum să identificăm aceste celule de origine, ceea ce confirmă că în hipocampul adult se formează constant neuroni”, a menționat Frisén.
În noul studiu, echipa a examinat țesut cerebral post-mortem de la persoane cu vârste cuprinse între câteva luni și 78 de ani și a descoperit că celulele progenitoare neuronale nu doar că există în creierul adult, dar se și divid activ.
Cercetătorii au folosit tehnici avansate, precum secvențierea ARN-ului la nivel celular, pentru a cartografia activitatea genelor în nucleele individuale ale celulelor cerebrale. Prin intermediul citometriei în flux și al Inteligenței Artificiale, au reușit să identifice diferitele stadii de dezvoltare neuronală, de la celule stem imitatoare la neuroni tineri, care se află încă în proces de diviziune.
Un progres ce ar putea conduce la noi tratamente
Pentru a vizualiza exact locul în care se formează acești neuroni, echipa a folosit instrumente moderne de transcriptomică spațială, cum ar fi RNAscope și Xenium, care au confirmat că procesul are loc în girusul dentat, o zonă a hipocampului asociată cu învățarea, flexibilitatea cognitivă și formarea amintirilor.
Rezultatele sugerează că celulele progenitoare neuronale din creierul uman adult sunt foarte asemănătoare cu cele din șoareci, porci și maimuțe, deși există unele diferențe în activitatea genetică între diverse specii, conform Interesting Engineering.
Un aspect deosebit de captivant este variația între indivizi: anumiți adulți aveau un număr considerabil de celule progenitoare, în timp ce alții aveau foarte puține, ceea ce ridică noi întrebări privind factorii care ar putea influența neurogeneza în rândul adulților.
„Această descoperire reprezintă o piesă fundamentală în înțelegerea funcționării și transformării creierului uman pe parcursul vieții. Studiul nostru ar putea avea implicații pentru dezvoltarea unor terapii regenerative, care să stimuleze formarea de neuroni în condiții de boli neurodegenerative și tulburări psihice”, a explicat Frisén.
Aceste descoperiri pavează calea pentru tratamente inovatoare, care ar putea facilita restaurarea sau îmbunătățirea funcțiilor cerebrale prin stimularea controlată și direcționată a neurogenezei.
Studiul a fost publicat în revista Science.
Vă sugerăm să citiți și:
Un studiu oferă vești încurajatoare: Riscul de demență scade în rândul tinerelor generații
Cercetătorii chinezi au realizat un progress semnificativ cu ajutorul unui