Un nou ocean ar putea să se formeze în locul în care Africa se separă în două.

Un nou ocean ar putea să se formeze în locul în care Africa se separă în două.

O coloană gigantică de magma, situată adânc sub partea estică a Africii, pulsează în undei ritmice; drept urmare, Africa se desfășoară și, posibil, începe să se formeze un nou ocean. Cel puțin aceasta este sugestia unui studiu recent realizat de o echipă condusă de Emma Watts, de la Universitatea Swansea (Marea Britanie). Mai exact, cercetătorii au constatat că regiunea Afar din Etiopia se află deasupra unei coloane de manta fierbinte care urcă și coboară în mod repetat, aproape ca o „inimă care bate”. Aceste pulsații sunt strâns corelate cu mișcările plăcilor tectonice de la suprafață și au un rol esențial în procesul lent prin care Africa se fragmentează.

„Am constatat că mantaua de sub regiunea Afar nu este uniformă sau statică, ci pulsează, iar aceste pulsații au semnături chimice unice. Acest lucru este crucial pentru înțelegerea modului în care interiorul Pământului interacționează cu suprafața sa,” a declarat Watts.

Africa se desfășoară. Cum se petrece acest fenomen?

Regiunea Afar, situată în nord-estul Etiopiei, este una dintre puținele zone de pe planetă unde se întâlnesc trei sisteme de falii tectonice: Riftul Mării Roșii, Riftul Golfului Aden și Riftul Etiopian Principal. În această așa-numită „intersecție triplă”, plăcile tectonice se îndepărtează treptat unele de altele, iar crusta terestră se întinde, se subțiază și, în cele din urmă, se rupturează, un proces timpuriu în formarea unui nou bazin oceanic. De multă vreme, geologii au suspectat existența unei astfel de coloane fierbinți sub regiune, dar comportamentul său era puțin cunoscut, scrie Space.com.

Pentru a înțelege mai bine ce se află sub scoarță, cercetătorii au colectat peste 100 de probe de rocă vulcanică din regiunea Afar și din Riftul Etiopian Principal. Acestea au fost combinate cu date geofizice deja disponibile și cu modele statistice avansate pentru a reconstrui structura și compoziția scoarței și a mantalei de dedesubt. Analiza a evidențiat existența unei singure coloane asimetrice, marcată de modele chimice repetate, adevărate „coduri de bare geologice”, conform studiului.

Un nou mod de a percepe vulcanismul

„Aceste benzi chimice sugerează că coloana pulsează. În zonele în care plăcile tectonice sunt mai subțiri sau se desprind mai rapid, cum ar fi în cazul Riftului Mării Roșii, aceste pulsații circulă mai ușor, asemeni sângelui printr-o arteră îngustă,” a explicat Tom Gernon, coautor al studiului, de la Universitatea din Southampton (Anglia).

„Am constatat că evoluția acestor ascensiuni profunde din mantaua Pământului este strâns legată de deplasarea plăcilor tectonice de deasupra. Acest lucru are implicații semnificative asupra modului în care percepem vulcanismul de la suprafață, activitatea seismică și procesul de fragmentare a continentelor,” a adăugat Derek Keir, coautor al studiului.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Geoscience.