Dieta mediteraneană, caracterizată printr-o abundență de plante și un conținut scăzut de carne și lactate, a fost legată de numeroase avantaje pentru sănătate – incluzând o durată de viață mai mare și un risc mai mic de cancer. Recent, un nou studiu aduce un alt beneficiu: protecție împotriva bolii hepatice steatozice asociate cu disfuncția metabolică (MASLD).
MASLD afectează aproximativ unul din trei indivizi la nivel global și apare când excesul de grăsime se acumulează în ficat. Aceasta poate duce la inflamație, cancer și fibroză și este strâns asociată cu alte condiții precum diabetul de tip 2 și obezitatea.
O echipă de cercetători de la Universitatea Rovira i Virgili din Spania a evaluat 13 studii anterioare, implicând 926 de participanți, ce au testat diverse metode dietetice. Toate studiile incluse au implicat indivizi diagnosticați cu MASLD.
Dieta mediteraneană s-a evidențiat prin avantajele sale, iar postul intermitent a avut, de asemenea, un efect semnificativ asupra mai multor markeri-cheie ai sănătății. Numeroase indicii ale MASLD la ficat au fost diminuate de aceste diete.
Strategiile inspirate de dieta mediteraneană pot contribui la reducerea greutății
„Această revizuire sugerează că strategiile inspirate de dieta mediteraneană și postul intermitent pot conduce la o reducere a greutății corporale, îmbunătățind controlul glicemic și diminuând inflamația, având potențiale beneficii asupra funcției hepatice,” afirmă cercetătorii.
„Studii pe termen lung sunt necesare pentru a confirma aceste efecte și mecanismele subiacente, ceea ce va permite îmbunătățirea protocoalelor și asigurarea siguranței lor în MASLD.”
Este relevant de menționat că, deși toate studiile studiate au implicat pacienți cu MASLD, boala nu a constituit întotdeauna obiectivul principal al fiecărui studiu, notează ScienceAlert.
Cercetătorii au stabilit o conexiune între biomarkerii analizați (controlul glicemic, nivelele de inflamație etc.) și impactul lor potențial asupra evoluției MASLD.
O viață mai lungă și un risc mai scăzut de cancer
Teoretic, avantajele observate pentru dieta mediteraneană și postul intermitent ar trebui să reducă severitatea MASLD sau să împiedice debutul acesteia. Cu toate acestea, după cum subliniază autorii, sunt necesare studii longitudinale care să urmărească progresia bolii în timp pentru a valida acest efect.
Dieta mediteraneană promovează un consum bogat de fructe, legume, cereale integrale, nuci, ulei de măsline, pește și carne de pasăre, în timp ce limitează zaharurile, carnea roșie și produsele procesate. Este denumită astfel în funcție de regiunea sa de origine, în special Grecia și Italia.