Accelerarea rotației planetei Pământ în lunile iulie și august: Timpul mai scurt al zilelor

Accelerarea rotației planetei Pământ în lunile iulie și august: Timpul mai scurt al zilelor

Rotația Pământului va experimenta o nouă accelerare în lunile iulie și august, surprinzând comunitatea științifică.

Se anticipează că, în lunile iulie și august ale acestui an, rotația Pământului va accelera din nou, în contrast cu tendința generală de încetinire observată de-a lungul timpului. Deși există explicații specifice pentru accelerarea vitezei de rotație în această vară, fenomenul general al accelerării recente rămâne un enigmă pentru savanți.

În mod obișnuit, Pământul realizează puțin peste 365 de rotații în jurul axei sale în perioada necesară pentru a completa o orbită în jurul Soarelui, ceea ce definește durata unui an. Totuși, pe parcursul istoriei planetare, lungimea unei zile a variat, iar numărul de zile dintr-un an a fluctuat, conform calculelor, între aproximativ 490 și 372.

De ce va accelera rotația Pământului din nou?

Mai mulți factori afectează viteza de rotație a Pământului, precum variațiile nivelului mărilor sau mișcările interne ale planetei. Totuși, cel mai influent factor este distanțarea treptată a Lunii de Pământ, un proces care, de obicei, determină o încetinire a rotației planetei cu aproximativ 1,8 milisecunde pe secol, explică IFL Science.

În ultimele decenii, cercetătorii au monitorizat cu precizie durata zilei folosind ceasuri atomice. Pentru a compensa încetinirea rotației, se adaugă uneori o secundă, esențială, de pildă, pentru funcționarea eficientă a sistemului GPS. Însă, din 2020, lucrurile au căpătat o turnură neașteptată: rotația Pământului a început să se accelereze.

Anul 2020 a avut cele mai scurte 28 de zile din ultimele șase decenii, iar în fiecare an de atunci s-au înregistrat noi recorduri. Ziua cea mai scurtă, de până acum, a fost consemnată în 2024, fiind cu 1,66 milisecunde mai scurtă decât durata standard de 86.400 de secunde.

Cât de scurte vor fi zilele în această vară?

Și în acest an se preconizează că unele zile din iulie și august vor fi mai scurte. Conform Timeanddate.com, ziua de 9 iulie ar putea deveni cu 1,30 milisecunde mai scurtă, iar cea de 22 iulie cu 1,38 milisecunde, iar 5 august cu 1,5 milisecunde mai scurtă, conform observațiilor și modelelor furnizate de IERS (Serviciul Internațional de Rotație a Pământului) și Observatorul Naval al SUA.

Luna, deși contribuie la încetinirea pe termen lung a rotației planetei, poate influența și accelerarea temporară. Atunci când Luna se află mai de