Un nou cercetare arată efectele nefavorabile ale băuturilor fără calorii.

Un nou cercetare arată efectele nefavorabile ale băuturilor fără calorii.

O nouă cercetare desfășurată pe parcursul a 30 de ani, implicând peste 4.600 de adulți, sugerează că băuturile dietetice ar putea fi la fel de periculoase ca cele obișnuite în ceea ce privește diabetul de tip 2.

Studiul CARDIA a monitorizat participanții timp de trei decenii, analizându-le dieta la începutul cercetării și din nou după 7 și 20 de ani.

Cercetătorii s-au concentrat în special pe consumul de băuturi dietetice și îndulcitori artificiali, precum aspartamul și sucraloza, conform Men’s Journal.

Un risc cu 129% mai crescut de a dezvolta diabet

Rezultatele sunt surprinzătoare: persoanele care consumau cele mai multe băuturi dietetice prezentau un risc cu 129% mai mare de a dezvolta diabet în comparație cu cei care consumau cele mai puține. Diabetul a fost definit prin valori crescute ale glucozei în sânge sau prin utilizarea medicamentelor destinate diabetului.

„Un consum mai mare de băuturi dietetice și de sacarină a fost asociat cu un risc crescut de diabet”, au afirmat autorii studiului. Aceștia atenționează asupra necesității de a evalua efectele metabolice pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali asupra metabolismului glucozei.

Această descoperire contestă conceptul că băuturile dietetice reprezintă o alternativă sănătoasă la sucurile obișnuite îndulcite cu zahăr.