Planeta Marte nu are o formă sferică. Deși Marte poate fi percepută ca o sferă, în realitate este un elipsoid triaxial. Spre deosebire de alte planete telurice din Sistemul Solar, aspectul său se aseamănă mai degrabă cu o minge de rugby, având dimensiuni variate pe cele trei axe.
Planeta Marte nu are o formă sferică. Această configurație neobișnuită este evidentă în special datorită unei proeminențe semnificative în zona Tharsis Rise și într-o regiune aproape opusă, cunoscută ca Syrtis Major.
Astronomul dr. Michael Efroimsky de la Observatorul Naval al SUA, a sugerat recent că această formă neobișnuită ar putea fi rezultatul influenței unei luni antice dispărute a lui Marte.
De ce planeta Marte nu are o formă sferică?
Această lună ipotetică, denumită Nerio, după o zeiță romană a războiului și partenera zeului Marte, ar fi putut influența forma planetei prin forțe de maree, similar influenței pe care o are Luna asupra oceanelor Terrei.
Pe măsură ce Marte s-a răcit, configurația sa distorsionată a „înghețat” definitiv.
Luna dispărută
Tensiunile generate de forțele mareice exercitate de Nerio au slăbit zonele înalte ale planetei, făcându-le mai expuse la procese geologice cum ar fi convecția internă, mișcările tectonice și activitatea vulcanică, toate acestea contribuind la asimetria actuală a planetei.
Cercetătorii afirmă că o lună cu o masă mai mică de o treime din cea a Lunii noastre, plasată pe o orbită sincronă în jurul lui Marte, ar fi putut modela fără efort această formă triaxială inițială. Dacă Nerio ar fi existat în perioada în care Marte avea oceane de magmă, bombarea ecuatorială ar fi fost și mai intensă, scrie Science Focus.
În prezent, însă, Marte nu mai dispune de o astfel de lună, ci doar de micile Deimos și Phobos. Așadar, la un moment dat, Nerio a fost fie distrusă, fie îndepărtată din sistemul marțian de un alt corp ceresc de dimensiuni considerabile.
Vă sugerăm să citiți și:
Ceva „pulsează ca o inimă” adânc sub scoarța Pământului, au descoperit oamenii de știință
<a href="https://www.descopera.ro/stiinta/20887882-o-echipa-de-astronomi-printre-care-si-o-romanca-a