Impactul social în rândul studenților nu este influențat în principal de numărul de amici, ci de cât de bine percepi structura rețelei sociale din jurul tău, conform unui studiu recent.
Cercetarea, publicată în revista Science Advances, a fost realizată de o echipă de la Universitatea Stanford, în colaborare cu Universitatea Brown. Aceștia au studiat rețelele sociale create între 187 de studenți în anul lor inaugural de facultate. Participanții au completat chestionare despre relațiile lor de prietenie în șase momente distincte pe parcursul anului universitar.
Cercetătorii au elaborat hărți ale conexiunilor sociale, observând modul în care acestea evoluau de-a lungul timpului. În două momente-cheie – începutul anului academic și semestrul de primăvară – studenții au fost clasificați în funcție de popularitate (numărul de amici) și influența socială (calitatea conexiunilor prietenilor lor), notează The Guardian.
Rezultatele au fost surprinzătoare: deși numărul total de prietenii a rămas relativ constant, gradul de influență socială s-a schimbat semnificativ.
Ce este mai important decât popularitatea?
„A avea amici ajută, dar influența socială nu se limitează doar la cine te cunoaște, ci și la ceea ce înțelegi despre ceilalți în rețeaua ta socială”, subliniază Isabella Aslarus, autoarea principală a studiului, de la Stanford University.
Studiul demonstrează că cei care au devenit cei mai influenți până la finalul anului nu erau neapărat cei mai populari la început, ci aceia care aveau o viziune clară asupra modului în care colegii lor erau interconectați. Această „perspectivă de ansamblu” a rețelei sociale le-a permis să navigheze mai eficient între grupuri, să construiască punți între comunități și chiar să formeze legături strategice noi.
„A deveni influent înseamnă să știi cine este prieten cu cine și să înțelegi cum se formează grupurile sociale”, afirmă Aslarus.
Influența, un proces în continuă schimbare
Dr. Oriel FeldmanHall, coautoare a studiului de la Brown University, a observat că, spre deosebire de influență, popularitatea rămâne relativ constantă pe parcursul unui an. Pe de altă parte, influența suferă fluctuații. Cei care aveau un impact social mare la început nu erau neapărat în aceeași poziție la final.
Pe măsură ce anul universitar a avansat, rețeaua socială a devenit mai stabilă, iar poziția de influență a fost adesea ocupată de cei care au înțeles devreme cum funcționează conexiunile dintre colegi.
Studiul accentuează faptul că a deveni influent într-o comunitate socială nu înseamnă doar a fi plăcut sau a avea mulți amici. Cel mai important este să ai o înțelegere strategică a rețelei: cine este prieten cu cine, ce grupuri există și cum poți construi conexiuni.