Arheologii identifică noi probe în teoria migrației din Paleolitic

Arheologii identifică noi probe în teoria migrației din Paleolitic

Cum au reușit primii oameni să traverseze mările din Asia de Est cu aproximativ 30.000 de ani în urmă? O echipă de cercetători a investigat teoria migrației din Paleolitic folosind unelte din Epoca de Piatră.

Deși momentul și locul în care primele comunități de oameni moderni au migrat și s-au stabilit în Asia de Est sunt majoritatea cunoscute, maniera în care acești indivizi au traversat ape periculoase între insule rămâne încă neclară.

Două studii recente, coordonate de profesorul Yousuke Kaifu de la Universitatea din Tokyo (Japonia), în colaborare cu cercetători din Japonia și Taiwan, au încercat să descifreze acest mister. Folosind metode de arheologie experimentală și replici precise ale uneltelor de acum 30.000 de ani, cercetătorii au construit canoe și au testat teoria migrației din Paleolitic pentru a arăta cum au putut avea loc aceste călătorii.

Rezultatele primului studiu au fost publicate aici.

Rezultatele celui de-al doilea studiu au fost publicate aici.

Care este teoria migrației din Paleolitic?

Dovezile indică faptul că, cu aproximativ 30.000 de ani în urmă, oamenii au traversat marea din zona actuală a Taiwanului către unele dintre insulele sudice ale Japoniei, inclusiv Okinawa, fără hărți, unelte din metal sau bărci moderne. Echipa lui Kaifu a utilizat simulări numerice și reconstrucții fizice pentru a determina cel mai viabil mod în care aceste traversări ar fi putut avea loc.

Unul dintre studii a folosit simulări computerizate pentru a analiza posibilitatea traversării unul dintre cele mai puternice curente oceanice din lume, Kuroshio. Rezultatele au demonstrat că o barcă construită cu tehnologia acelor vremuri, manevrată cu abilitate, ar fi putut să facă față curentului. Al doilea studiu a documentat construcția și testarea unei canoe reale, cu ajutorul căreia cercetătorii au parcurs peste 100 de kilometri între insule, informează Phys.org.

„Am început proiectul nostru cu întrebări simple: ‘Cum au ajuns oamenii din Paleolitic pe insule îndepărtate, cum ar fi Okinawa?’ ‘Cât de provocator a fost drumul lor?’ ‘Ce unelte și strategii au aplicat?’”, a explicat Kaifu.

Reconstrucția unei canoe antice

Încă din cauza absenței dovezilor arheologice în mare, echipa a recurs la arheologia experimentală, cu un spirit similar expediției Kon-Tiki din 1947 a exploratorului norvegian Thor Heyerdahl. În 2019, cercetătorii au construit o canoe de 7,