O echipă de cercetători și studenți din Țările de Jos a descoperit rămășițele unei tabere militare romane temporare care are o vechime de aproximativ 1.800 de ani, situată dincolo de granița nordică a Imperiului Roman. Situl, denumit Hoog Buurlo, se află la aproximativ 25 de kilometri nord de Limesul Germanic Inferior, care urma cursul Rinului și reprezenta limita oficială a imperiului în acea zonă, conform publicației Live Science.
Descoperirea este considerată rară de specialiști
Această descoperire, numită „rară” de arheologi, a fost realizată în cadrul proiectului „Constructing the Limes”, coordonat de Universitatea Utrecht. Saskia Stevens, profesor asociat de istorie antică și civilizație clasică și coordonatoarea proiectului, a declarat pentru Live Science că este doar a patra tabără romană temporară identificată în Olanda. Faptul că fortul se află dincolo de linia de frontieră cunoscută sugerează că romanii nu percepeau granițele imperiului ca fiind limite rigide, ci mai degrabă ca zone flexibile de influență și activitate militară.
Fortul ar fi funcționat, conform cercetărilor, ca tabără de marș – o instalație temporară utilizată de trupele romane în timpul deplasărilor. Este plauzibil ca acest loc să fi fost folosit doar câteva zile sau să fi servit ca un punct intermediar între alte locații militare, aflate la o distanță de o zi de mers.
Cum s-a ajuns aici, de fapt. De la începuturi
Descoperirea nu a fost întâmplătoare. Un student la arheologie, Jens Goeree, de la Universitatea de Științe Aplicate Saxion, a creat un program informatic capabil să anticipeze potențialele locații ale taberelor romane în regiunea Veluwe, o zonă acoperită de păduri, pajiști și lacuri. Algoritmul s-a bazat pe hărți topografice și date obținute prin tehnologia LIDAR (Light Detection and Ranging), care permite cartografierea terenului prin impulsuri laser lansate din aer.
Rezultatele generate de program au condus echipa spre situl de la Hoog Buurlo, unde au fost demarate săpături arheologice. Studiul este parte integrantă a unui efort mai amplu de a înțelege cum funcționa frontiera Imperiului Roman și de a identifica alte tabere temporare din afara graniței oficiale.
Descoperirea de la Hoog Buurlo oferă noi perspective asupra prezenței militare romane dincolo de Limes și demonstrează modul în care tehnologia modernă poate contribui semnificativ la arheologia clasică. Urmează ca artefactele și structurile identificate să fie analizate în detaliu pentru a înțelege mai bine rolul acestui fort în logistica militară romană.