Oamenii de știință au identificat un fenomen care bate ca o inimă adânc sub crustă Pământului.

Oamenii de știință au identificat un fenomen care bate ca o inimă adânc sub crustă Pământului.

Cercetătorii au identificat că, la joncțiunea triplă Afar din Etiopia, locul unde se întâlnesc trei plăci tectonice, magma topită se izbește de scoarța Pământului din interior.

Acolo, continentul este treptat sfâșiat în etapele timpurii ale formării unui nou bazin oceanic. Prin examinarea semnăturilor chimice ale vulcanilor din această zonă, o echipă condusă de geoloaga Emma Watts de la Universitatea Swansea din Regatul Unit a căutat să înțeleagă mai bine acest proces tumultuos.

„Am constatat că mantaua de dedesubtul Afar nu este uniformă sau statică – pulsează, iar aceste pulsații poartă semnături chimice specifice”, afirmă Watts, care era la Universitatea din Southampton în momentul desfășurării cercetării.

„Aceste pulsații ascendente de manta parțial topită sunt direcționate de plăcile tectonice aflate în proces de riftare deasupra. Acest aspect este crucial pentru înțelegerea interacțiunii dintre interiorul Pământului și suprafața sa.”

Pulsațiile conțin semnături chimice specifice

Planeta noastră se află într-o continuă stare de schimbare. Plăcile tectonice ce constituie scoarța terestră nu sunt fixe, ci se mișcă, coliziunează și chiar alunecă unele sub altele. Zonele de convergență sunt, de obicei, epicentre de evoluție geologică – bogate în activitate vulcanică ce transformă suprafața din interior, conform celor scrise de ScienceAlert.

Joncțiunea Afar este locul unde se întâlnesc plăcile Arabiană, Nubiană și Somaliană, fiecare avansând în direcții diferite și creând o falie din ce în ce mai lată sub Triunghiul Afar. În cele din urmă, scoarța va deveni atât de subțire încât suprafața va ceda sub nivelul mării, formând un nou bazin oceanic conectat la Marea Roșie.

Cercetătorii suspectează că ascensiunea mantalei contribuie la acest proces de dislocare continentală, dar cunoștințele noastre despre modul în care acesta funcționează sunt restrânse. Deoarece nu putem săpă o adâncime atât de mare, Watts și echipa sa au studiat materialul vulcanic adus la suprafață din manta.

Au colectat 130 de probe de rocă vulcanică din împrejurimile regiunii Afar și a Riftului Etiopian Principal și au efectuat analize chimice. Aceste analize, împreună cu datele deja disponibile, au fost utilizate pentru a dezvolta modele avansate ale activității de sub Triunghi.

Planeta noastră este într-o continuă stare de schimbare

Rezultatele au evidentiat benzi chimice distincte, ce se repetă în întregul sistem de rifturi, provenind dintr-un „nor asimetric de material” modelat de mediul său și împins la suprafață.

„Dungile chimice precum cele descoperite sugerează că materialul pulsează, asemenea unei inimi”, declară geologul Tom Gernon de la Universitatea din Southampton.

„Aceste