O cercetare arată că ghețarii din vestul Canadei, Statele Unite și Elveția au suferit o pierdere de aproximativ 12% din gheață între anii 2021 și 2024.
În plus, un studiu anterior indica faptul că topirea ghețarilor s-a dublat între 2010 și 2019 comparativ cu prima decadă a secolului XXI. Această nouă cercetare extinde acea analiză, susține autorul principal Brian Menounos, demonstrând că în perioada recentă topirea ghețarilor a continuat să crească într-un mod alarmant.
„În ultimii patru ani, ghețarii au pierdut de două ori mai multă gheață decât în deceniul precedent,” afirmă Menounos, profesor la Universitatea Northern British Columbia și cercetător principal la Institutul Hakai.
Temperaturile ridicate și condițiile uscate au fost principalul factor de pierdere a gheții în regiunile analizate, la fel ca poluanții din mediu, care au dus la întunecarea ghețarilor și la accelerarea topirii. În Elveția, praful provenit din deșertul Sahara a fost principalul responsabil. În America de Nord, cenușa sau carbonul negru din incendiile de vegetație au fost cauzele principale.
Ghețarii au pierdut de două ori mai multă gheață comparativ cu deceniul precedent
Studiul a integrat observații aeriene detaliate cu date de la sol pentru trei ghețari din vestul Canadei, patru din nord-vestul Pacificului american și 20 din Elveția – toți având un rol crucial în cultură, turism și sursa de apă proaspătă, dar toți topindu-se rapid.
Zăpada și gheața, atunci când nu sunt acoperite de particule întunecate, reflectă energia solară înapoi prin efectul de albedo. Pentru a analiza situația din America de Nord, Menounos și echipa sa au studiat imagini satelitare și date de reanaliză privind scăderea albedo-ului. Au observat reducerea în 2021, 2023 și 2024, cu cele mai mari pierderi în 2023, anul celei mai grave perioade de incendii din istoria Canadei.
Spre deosebire de zăpada albă, o suprafață glaciară acoperită cu carbon negru absorbe o cantitate mai mare de radiație solară. Acest lucru încălzește ghețarii și grăbește topirea.
Ghețarii ar putea să se topească mai rapid decât estimăm
În cazul ghețarului Haig din Munții Stâncoși canadieni, cercetătorii au constatat că întunecarea a contribuit la aproape 40% din topirea gheții între 2022 și 2023.
Cu toate acestea, în ciuda acestor dovezi, procesele fizice cum ar fi efectul de albedo nu sunt incluse în prezent în modelele climatice pentru proiecția pierderii ghețarilor. Aceasta sugerează că ghețarii ar putea să se topească mai rapid decât ne imaginăm.
În regiunile studiate, pierderea ghețarilor nu are un