Astronomii de la Universitatea din New Mexico, alături de alți cercetători din SUA, au validat descoperirea unei noi exoplanete gazoase gigantice, datorită unei colaborări cu pasionați de știință din întreaga lume.
Detalii despre descoperire sunt prezentate într-un articol apărut în The Astronomical Journal, dr. Zahra Essack (cercetător postdoctoral) fiind autoarea principală, iar prof. asist. Diana Dragomir coautoare.
Exoplaneta TOI-4465 b este o gigantă gazoasă situată la aproximativ 400 de ani-lumină de Pământ. A fost întâia oară observată cu Telescopul Spațial TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, în timpul unui posibil eveniment de tranzit singular — un scurt interval în care planeta a trecut prin fața stelei sale.
„Fiecare tranzit are o durată de aproximativ 12 ore”
Pentru a valida planeta, cercetătorii au fost nevoiți să observe un al doilea tranzit, ce se produce o dată la 102 zile, adică de aproximativ trei ori pe an.
„Ferestrele de observație sunt extrem de restrânse. Fiecare tranzit durează aproximativ 12 ore, însă este incredibil de rar să ai un interval de 12 ore cu cer senin și întuneric într-un singur loc”, a afirmat Essack. „Provocarea este amplificată de condițiile meteorologice, de accesibilitatea telescoapelor și de necesitatea unei observații continue.”
O exoplanetă gigantică gazoasă situată la 400 de ani-lumină de Pământ
Pentru a depăși aceste dificultăți, echipa a inițiat o campanie internațională coordonată în 14 țări. Activitatea a inclus 24 de cetățeni de știință din 10 țări, care au folosit telescoapele personale pentru a observa tranzitul următor. Contribuțiile lor au furnizat observații esențiale, la momentul necesar, care au completat datele obținute de observatoarele profesioniste.
„Descoperirea și validarea planetei TOI-4465 b nu doar că ne îmbogățesc cunoștințele despre planetele din sistemele stelare îndepărtate, dar demonstrează și cum entuziaștii de astronomie pot contribui direct la cercetarea științifică de avangardă. Este un exemplu remarcabil al puterii științei cetățenești, colaborării în echipă și a importanței cooperării globale în astronomie”, a declarat Essack.
În plus față de cetățenii de știință, astronomi profesioniști — inclusiv studenți — au contribuit cu observații fotometrice care au măsurat variațiile în luminozitatea stelei în timpul trecerii planetei.
TOI-4465 b este o exoplanetă gazoasă cu o rază cu 25% mai mare decât cea a lui Jupiter, având o masă de aproape șase ori mai mare și o densitate aproape de trei ori mai mare.
O descoperire semnificativă
Are o orbită ușor eliptică și reprezintă un exemplu rar de planetă gigantică, densă și