Telescopul Hubble a capturat o galaxie spirală care ascunde o gaură neagră gigantică.

Telescopul Hubble a capturat o galaxie spirală care ascunde o gaură neagră gigantică.

O imagine fascinantă realizată de Telescopul Spațial Hubble a scos la iveală faptul că galaxia spirală UGC 11397 ascunde o gaură neagră supermasivă, acoperită de praf, dar strălucind în raze X.

Luminile surprinse de Telescopul Spațial Hubble al NASA/ESA pentru a crea această imagine captivantă au călătorit timp de 250 de milioane de ani până la observatorul nostru.

Originea acestei lumini este galaxia spiralată UGC 11397, situată în constelația Lirei (sau Vega). La prima vedere, UGC 11397 pare a fi o galaxie spiralată obișnuită: dispune de două brațe spiralate, strălucitoare datorită stelelor și conturate de nori întunecați de praf.

Cu toate acestea, ceea ce o distinge cu adevărat este centrul său, unde se află o gaură neagră supermasivă cu o masă de 174 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, aflată într-un proces de expansiune.

UGC 11397 nu este o galaxie spiralată obișnuită

Când o gaură neagră atrage gaze, praf și chiar stele întregi din jurul său, această materie se încălzește și generează un spectacol cosmic luminos uimitor, anunță Agenția Spațială Europeană (ESA).

Materia atrasă de gaura neagră emite lumină ce variază de la raze gamma până la unde radio și poate să devină strălucitoare sau să dispară brusc. Totuși, în anumite galaxii, inclusiv UGC 11397, nori dens de praf camuflează această activitate.

Cu toate acestea, gaura neagră activă din UGC 11397 a fost evidențiată prin emisia sa puternică de raze X — o formă de lumină de înaltă energie capabilă să penetreze praful din jur.

Gaura neagră din UGC 11397, dezvăluită prin emisiile de raze X

Aceasta a determinat astronomii să o claseze ca galaxie Seyfert de tip 2, o categorie ce cuprinde galaxiile active al căror nucleu este ascuns de un nor de praf și gaz de formă gogoașă în lumină vizibilă.

Prin utilizarea telescopului Hubble, cercetătorii vor analiza sute de galaxii care, asemenea UGC 11397, oferă adăpost unei găuri negre supermasive în expansiune.

Observațiile realizate de Hubble vor contribui la determinarea masei acestor găuri negre din apropiere, la înțelegerea modului în care acestea au crescut în primele etape ale Universului și chiar la investigarea formării stelelor în condiții extreme din centrul unei galaxii.

Vă sugerăm să citiți și:

<a href="https://www.descopera.ro/stiinta/20875275-gaura-neagra-din-galaxia-m87-are-o-viteza-de-rotatie-colosala