Ce animal are cea mai bună vedere? Imaginează-ți că ești un șoim Buteo jamaicensis suspending în aer. Scanezi pământul de la sute de metri înălțime, căutând prada. Zărești o veveriță care încearcă să se ascundă, dar camuflajul ei nu are nicio șansă în fața privirii tale agere.
Păsările de pradă, ca vulturii și șoimii, sunt celebre pentru vederea lor extraordinară. Dar au acestea cea mai bună capacitate vizuală din regnul animal? Sau există alte ființe cu abilități vizuale chiar mai impresionante? Ce animal are cea mai bună vedere?
Răspunsul nu este direct, deoarece nu există un „sistem vizual ideal”. Așa cum menționează profesorul Esteban Fernandez-Juricic de la Universitatea Purdue (SUA), din prisma evoluției, dezvoltarea unui sistem vizual sofisticat este extrem de costisitoare energetic. Ochii fac parte din sistemul nervos, care consumă multă energie, iar selecția naturală a favorizat doar trăsăturile esențiale pentru supraviețuire într-un mediu specific.
Ce animal are cea mai bună vedere? Cât de bine văd păsările de pradă?
Șoimii și vulturii au cu adevărat o vedere deosebită. Aceștia pot detecta prada de la distanțe foarte mari, uneori chiar de la kilometri. Profesorul Thomas Cronin de la Universitatea din Maryland (SUA) subliniază că vederea păsărilor de pradă este de 3 până la 5 ori mai detaliată decât cea a oamenilor. Practic, a avea „ochi de vultur” înseamnă să vezi tot timpul printr-un binoclu.
Această capacitate vizuală remarcabilă provine din două caracteristici esențiale: dimensiunea mare a ochilor în raport cu corpul și o densitate crescută de fotoreceptori (celulele din retină care detectează lumina). Astfel, ele pot distinge detalii fine la distanțe foarte mari, raportează Live Science.
Stomatopodele
Când este vorba despre percepția culorilor, regina absolută este Stomatopodele. Aceste creaturi marine neobișnuite, care locuiesc în ape de coastă puțin adânci, pot percepe culori pe care noi nu ne putem imagina.
Noi, oamenii, dispunem de trei tipuri de fotoreceptori pentru culori (roșu, verde și albastru). Multe vertebrate au patru. Dar Stomatopodele? Acestea dispun de 12 tipuri de fotoreceptori colorați, dintre care unii sunt chiar sensibili la lumina ultravioletă. Practic, lumea pe care o percep acestea este complet diferită de a noastră.
În plus, aceste crustacee pot detecta și polarizarea luminii, adică direcția de vibrație a undelor luminoase, o abilitate rar întâlnită în regnul animal.
Cu toate acestea, nu știm exact cum își procesează creierul această cantitate de informație. Nu este vorba că văd cu patru culori mai mult decât noi, ci că interpretează combinațiile de culori într-un mod complet diferit.
„Probabil nu văd culori suplimentare, ci decodifică