Locația de pe Marte în care oamenii ar putea să locuiască, descoperită de o cercetătoare

Locația de pe Marte în care oamenii ar putea să locuiască, descoperită de o cercetătoare

**Înainte de a începe o expediție lungă către o altă planetă, oamenii trebuie să identifice locul ideal. Noi cercetări realizate de o cercetătoare de la University of Mississippi (SUA) ar putea indica exact un astfel de loc pe Marte.**

Erica Luzzi, geolog planetar și cercetătoare postdoctorală la Mississippi Mineral Resources Institute, a efectuat recent un studiu care a scos la iveală indicii despre existența gheții subterane de mică adâncime pe Marte.

Descoperirea, publicată în *Journal of Geophysical Research: Planets*, oferă o posibilă sursă de apă pentru viitoarele misiuni umane.

„Dacă ne dorim să trimitem oameni pe Marte, avem nevoie de H₂O – nu doar pentru consum, ci și pentru combustibil și alte utilizări,” a afirmat Luzzi. Ea a realizat cercetarea ca parte a studiilor postdoctorale la Bay Area Environmental Research Institute din NASA Ames Research Center.

„Și dacă o găsim aproape de suprafață, e și mai bine – o putem extrage și utiliza cu ușurință. Aceasta se numește utilizarea resurselor in situ, o practică esențială în orice explorare a spațiului.”

Utilizând imagini orbitoare de înaltă rezoluție, echipa a evaluat suprafața marțiană și a descoperit dovezi ale gheții la mai puțin de un metru sub pământ, în regiunea Amazonis Planitia, situată în latitudinile medii ale planetei – o zonă considerată pentru viitoare misiuni umane.

**O practică esențială în orice explorare a spațiului**

„Latitudinile medii oferă un compromis ideal – primesc suficientă lumină solară pentru generarea de energie, dar sunt îndeajuns de răcoroase pentru a permite menținerea gheții aproape de suprafață,” a raportat Luzzi. „Acest lucru le face ideale ca posibile locuri de aterizare.”

Folosind imagini de la HiRISE, cea mai avansată cameră trimisă vreodată pe o altă planetă, cercetătorii au localizat cratere care dezvăluie gheață, terenuri poligonale și alte forme de relief care indică în mod obișnuit prezența gheții, conform EurekAlert.

Descoperirea gheții sugerează că viitorii aventurieri ar putea accesa resurse locale pentru apă potabilă, oxigen, combustibil și alte necesități fundamentale.

„În cazul Lunii, ar dura aproximativ o săptămână să ne întoarcem pe Pământ pentru reaprovizionare”, a menționat Giacomo Nodjoumi, cercetător postdoctoral la Space Science Data Center din cadrul Agenției Spațiale Italiene și coautor al studiului. „Însă pentru Marte, acest proces ar dura luni. Așa că trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără asistență de pe Pământ pentru perioade extinse.”

**Gheața poate păstra dovezi ale vieții**

„Cele mai importante resurse sunt oxigenul pentru respirație și apa pentru băut. Aceasta face ca locul propus să fie extrem de promițător.”

Cercetătorii au adăugat că gheața poate conserva dovezi ale vieții, fie ea anterioară sau actuală.

„Această descoperire are și implicații astrobiologice,” a subliniat Luzzi. „Pe Pământ, gheața poate reține biomarkeri ai vieții din trecut și poate susține populații microbiene. Așadar, ar putea să ne răspundă dacă Marte a fost vreodată locuibilă.”

Pentru a obține mostre de gheață, ar fi necesară o misiune robotică sau o expediție umană. „Următorul pas ar fi o analiză radar pentru a înțelege mai bine adâncimea și distribuția gheții,” a afirmat cercetătoarea. „Depozitul de acoperire, sau materialul ce se află deasupra gheții, poate varia și influența conservarea gheții.”

De asemenea, o misiune cu rover sau cu echipaj uman este necesară pentru a verifica dacă aceste formațiuni conțin doar apă înghețată sau și alte substanțe.

**Vă recomandăm să mai citiți și:**
– [Un fiz