Un studiu indică faptul că fiecare ceașcă de cafea contribuie la promovarea unui proces de îmbătrânire sănătoasă cu până la 5%

Un studiu indică faptul că fiecare ceașcă de cafea contribuie la promovarea unui proces de îmbătrânire sănătoasă cu până la 5%

Într-un studiu extensiv dezvoltat pe aproape 50.000 de femei pe parcursul a 30 de ani, cercetătorii au constatat că un consum crescut de cafea – până la un anumit nivel – în etapa de mijloc a vieții este legat de o incidență mai scăzută a bolilor cronice, de mai puține dificultăți de mobilitate fizică și de un declin cognitiv mai lent în vârstele înaintate. Totuși, alte băuturi ce conțin cofeină, inclusiv cafeaua decofeinizată, nu au arătat rezultate similare.

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a examinat conexiunea dintre consumul de cofeină în perioada vârstei intermediare și influența sa asupra procesului de îmbătrânire sănătoasă la femei. Aceștia au evaluat datele de sănătate ale 47.513 femei care au luat parte la Studiul Asistentelor Medicale (Nurses’ Health Study) timp de 30 de ani, începând din anul 1984.

„Studiiul nostru are mai multe puncte forte esențiale,” a afirmat dr. Sara Mahdavi de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Pe lângă dimensiunea semnificativă a eșantionului și urmărirea de lungă durată, am evaluat multiple aspecte ale longevității și îmbătrânirii sănătoase, precum și detalii ample despre alimentație și stilul de viață, adunate la fiecare patru ani.”

Deși „îmbătrânirea sănătoasă” este un termen general, în acest studiu cercetătorii au definit-o astfel: a depăși vârsta de 70 de ani fără a avea vreo dintre cele 11 boli cronice majore, fără limitări fizice, fără probleme cognitive sau de sănătate mintală și fără plângeri legate de memorie (pe baza răspunsurilor din 2014 și 2016).

### Rezultate mai favorabile în cazurile de cancer

În 2016, 3.706 participante se încadrau în această categorie. Când aveau între 45 și 60 de ani, acestea consumau regulat aproximativ 315 mg de cofeină zilnic – echivalentul a trei cești mici (sau aproximativ 1,5 cești mari conform standardelor din 2025). Peste 80% din aportul total de cofeină provenea în mod exclusiv din cafea.

Femeile din acest grup care consumau mai multă cafea prezentau de asemenea indicatori de sănătate mai favorabili. Studiile au arătat că pentru fiecare 80 mg de cofeină (aproximativ o ceașcă de 240 ml), exista o creștere de 2-5% a markerilor de sănătate, chiar și după ajustarea pentru alți factori precum fumatul și consumul de alcool. Acest procent a crescut în funcție de numărul de cești, atingând un maxim de aproximativ cinci cești mici (sau 2,5 mari).

De asemenea, au fost analizate și alte băuturi cu cofeină, precum și cafeaua fără cofeină. Ceaiul și cafeaua decofeinizată nu au avut un efect semnificativ asupra procesului de îmbătrânire sănătoasă. În schimb, consumul de cola cu cofeină a fost legat de o reducere semnificativă – de 20-26% – a probabilității de a îmbătrâni sănătos, conform NewAtlas.

„Deși studiile anterioare au asociat cafeaua cu rezultate benefice pentru sănătate, studiul nostru este primul care analizează influența cafelei asupra mai multor aspecte ale îmbătrânirii, pe parcursul a trei decenii,” a declarat Mahdavi.

### Cafeaua decofeinizată nu a avut rezultatele dorite

„Concluziile sugerează că doar cafeaua cu cofeină – nu ceaiul și nici cea decofeinizată – ar putea susține în mod special traiectoriile de îmbătrânire care mențin funcțiile mentale și fizice.”

Numeroase cercetări au evidențiat potențialele beneficii ale cafelei, inclusiv faptul că un consum moderat pare să îmbunătățească sănătatea atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. De asemenea, a fost asociată cu o sănătate cardiovasculară îmbunătățită.