Impactul asteroidului 2024 YR4 asupra Lunii: o pericol semnificativ pentru sateliții planetei noastre

Impactul asteroidului 2024 YR4 asupra Lunii: o pericol semnificativ pentru sateliții planetei noastre

Asteroidul care ar putea impacta Luna pune în pericol sateliții Pământului. Dacă un asteroid gigantic s-ar prăbuși pe Lună în 2032, explozia masivă ar expulza în spațiu o cantitate uriașă de fragmente care ar putea amenința sateliții Pământului și ar genera o ploaie spectaculoasă de meteori, conform cercetătorilor.

La începutul acestui an, au existat temeri că asteroidul 2024 YR4, cu un diametru de aproximativ 60 de metri, suficient de mare pentru a distruge un oraș, ar putea lovi Pământul pe 22 decembrie 2032.

Acest asteroid a primit cea mai înaltă evaluare de risc de impact înregistrată vreodată pentru un corp cosmic de asemenea dimensiuni: o probabilitate de 3,1%.

Între timp, observațiile recente efectuate cu telescoape au eliminat complet posibilitatea unui impact direct cu Pământul.

Cu toate acestea, șansele ca asteroidul să colideze cu Luna au crescut la 4,3%, conform datelor obținute în luna mai de Telescopul Spațial James Webb (JWST). Un nou studiu, în stadiu de prepublicare și neavizat de alți experți, este primul care estimează impactul unui astfel de colaps asupra planetei noastre.

Iată cum asteroidul care ar putea lovi Luna amenință sateliții Pământului!

Cum ar afecta Pământul un asteroid care ar putea lovi Luna? Acesta ar fi cel mai mare asteroid care lovește Luna în aproximativ 5.000 de ani, a declarat Paul Wiegert, principalul autor al studiului și cercetător la Universitatea Western Ontario (Canada). Impactul ar fi „comparabil cu o mare explozie nucleară, în termeni de energie eliberată”, a explicat el.

Conform simulărilor realizate de echipă, până la 100 de milioane de kilograme de material ar fi ejectate de pe suprafața selenară.

Dacă asteroidul ar lovi partea Lunii vizibilă din Pământ, până la 10% din aceste fragmente ar putea fi atrase de gravitația Terrei în zilele următoare, susțin cercetătorii. Atmosfera Pământului ne-ar proteja de rocile selenare de dimensiuni mici, spune Wiegert.

Totuși, acești mici meteori ar putea distruge sateliți, iar până în 2032, se preconizează că numărul acestora va fi considerabil mai mare decât în prezent.

„O rocă de un centimetru care se deplasează cu zeci de mii de metri pe secundă este, practic, ca un glonț”, a explicat Wiegert.

În zilele de după impact, ar putea exista peste 1.000 de ori mai mulți meteori decât în mod obișnuit amenințând sateliții aflați pe orbita Pământului, a adăugat el.

Pe de altă parte, noi, cei de pe sol, am putea asista la un spectacol ceresc impresionant, cu o ploaie de stele uimitoare care ar ilumina cerul nopții, conform studiului.

Care sunt șansele ca această simulare să devină realitate?

Cu toate acestea, probabilitățile actuale ca asteroidul să lovească direct fața vizibilă a Lunii rămân la doar 2%, a subliniat Wiegert.

Asteroidul nu este așteptat să fie vizibil din nou până în 2028, așa că va trebui să așteptăm pentru a obține mai multe informații.

Dacă se va confirma un risc real de coliziune directă, omenirea ar avea probabil suficient timp pentru a planifica o misiune care să salveze Luna.

„Sunt sigur că o astfel de misiune va fi luată în considerare”, a declarat Wiegert.

Asteroidul are o lățime de doar jumătate și o masă de 10% din cele ale lui Dimorphos, asteroidul pe care NASA l-a lovit intenționat în 2022 în cadrul misiunii DART, reușind astfel să-i schimbe traiectoria.

Dacă 2024 YR4 se afla într-adevăr pe traiectoria