Oamenii de știință au observat pentru întâia oară ritualul de igienă al orcilor.

Oamenii de știință au observat pentru întâia oară ritualul de igienă al orcilor.

Câteodată, avem cu toții nevoie de un sprijin… sau, mai exact, de o înotătoare. O echipă de cercetători a observat în premieră comportamentul de „frumusețe” al orcilor.

Pentru prima oară, orcile au fost observate folosind unelte, remodelând frunze de kelp (o algă marină) pentru a se îngriji reciproc în timpul înotului.

Comportamentul de „frumusețe” al orcilor (Orcinus orca) reprezintă nu doar un exemplu remarcabil de ajutor reciproc. Acesta dezvăluie aspecte de cogniție și cultură care nu au fost observate anterior la aceste mamifere.

„Am constatat că orcile sudice rezidente utilizează frecvent fâșii de kelp în timpul interacțiunilor sociale, aparent ca o unealtă pentru îngrijirea reciprocă. Descoperirea că aceste balene nu doar folosesc, ci și creează unelte, aplicându-le într-un mod fără precedent la mamifere marine, este extrem de captivantă”, a declarat zoologul marin Michael Weiss, de la Center for Whale Research (SUA).

Ce a dus la observarea comportamentului de „frumusețe” al orcilor?

Folosirea uneltelor este văzută ca un indicator clar al inteligenței în rândul animalelor non-umane. Deși cetaceele sunt extrem de inteligente, utilizarea uneltelor dintre ele este rar documentată, parțial din cauza dificultăților de a le observa în habitatul lor natural, oceanul. Totuși, există dovezi că delfinii folosesc bureți marini pentru a-și proteja botul în timpul vânătorii.

Orcile dețin al doilea cel mai mare creier din regnul animal și sunt printre cele mai inteligente creaturi cunoscute. Așadar, faptul că pot dezvolta unelte pentru a-și îmbunătăți existența este deosebit de semnificativ.

Weiss și echipa sa investighează populația de orci rezidente sudice, care se află în pericol critic de dispariție, locuind în Marea Salish, un grup de mai puțin de 80 de indivizi. În ultimii ani, inovațiile tehnologice ale dronelor au sporit semnificativ capacitatea cercetătorilor de a urmări aceste balene în habitatul lor, iar oamenii de știință profită din plin de această oportunitate.

„Am început să utilizăm o dronă nouă, care ne-a permis să observăm orcile și comportamentele lor cu un nivel de detaliu considerabil mai mare. Am observat cum transportă mici fragmente de kelp și le presează între corpurile lor. După ce am fost martori la mai multe perechi realizând acest lucru în zile diferite, am început să credem că asistăm la ceva interesant din perspectivă științifică”, a afirmat Weiss pentru ScienceAlert.

În șapte cazuri, orcile au fost observate rupând capetele frunzelor de kelp Nereocystis luetkeana, apoi presând tulpina între corpurile lor. Într-un alt caz, o orcă a găsit o bucată adecvată de kelp plutind într-o masă de alge.