Astăzi se marchează 75 de ani de la debutul războiului din Coreea, început pe 25 iunie 1950. Acest conflict a început când forțele nord-coreene au atacat Coreea de Sud, traversând paralela 38, în încercarea de a reuni națiunea. Situația din Coreea de Sud era precară, armata fiind dezorganizată și puțin echipată, iar prezența forțelor americane în peninsulă era limitată, determinându-le să se retragă spre sud. Cu toate acestea, atacul a generat o reacție rapidă la nivel mondial.
Reacția Statelor Unite a fost surprinzător de agresivă pentru Kim Il-sung și Stalin. Se consideră că, dacă Uniunea Sovietică sau China ar fi anticipate acest răspuns decisiv, nu ar fi permis lui Kim Il-sung să declanșeze atacul. Absența sovietică de la Consiliul de Securitate al ONU a făcut posibilă adoptarea unei rezoluții care a autorizat un contingent internațional substanțial să sprijine Coreea de Sud.
Războiul a avut un impact uman devastator. Înainte de armistițiul din 1953, peste 50.000 de soldați ONU, în special americani, și-au pierdut viața, iar în Coreea de Nord, Coreea de Sud și China s-au înregistrat pierderi de sute de mii de soldați și civili. Cu toate că a fost încheiat un armistițiu, conflictul coreean nu s-a resolvat complet, iar incidentele între cele două țări continuă și astăzi.
În aceeași zi, 25 iunie, amintim și alte evenimente istorice importante: în 1848, Nicolae Bălcescu a informat oficial puterile străine despre înființarea guvernului revoluționar provizoriu în Țara Românească; în 1955 a fost fondată Biblioteca Națională; și în 1975, Mozambicul a obținut independența. Tot pe 25 iunie 1991, Croația și Slovenia și-au proclamat independența.