Un cercetător de la Universitatea din Alaska Fairbanks propune o viziune radicală despre realitatea fizică, unde timpul este esențial și tridimensional, iar spațiul este doar o consecință emergentă. O teorie nouă și controversată susține că timpul, și nu spațiul sau spațiu-timpul, constituie substratul fundamental al realității.
Conform cercetătorului Gunther Kletetschka, timpul ar avea trei dimensiuni independente, iar spațiul ar fi doar o manifestare derivată a acestora, asemeni vopselei pe o pânză, în care pânza reprezintă timpul, scrie revista Phys.org. Publicată în aprilie 2025 în Reports in Advances of Physical Science, lucrarea introduce o formulă matematică cu șase dimensiuni, trei pentru timp și trei pentru spațiu. Teoria se dovedește a oferi o fundamentare unificatoare pentru fenomenele fizice, incluzând masele particulelor subatomice.
„Spre deosebire de alte propuneri teoretice despre timpul tridimensional, care rămâneau la nivel pur matematic, eu prezint un cadru capabil să reproducă masele cunoscute ale particulelor precum electronii, muonii sau quarcurile”, afirmă Kletetschka. Cum funcționează timpul tridimensional? Modelul propune trei axe temporale independente, similare cu axele X, Y și Z ale spațiului. Dacă prima dimensiune semnifică trecerea liniară a timpului, ceea ce percepem ca „acum înainte”, cea de-a doua ar permite accesarea altor rezultate posibile ale unei situații, iar cea de-a treia ar facilita tranziția între aceste alternative, fără a încălca relația cauză-efect.
Kletetschka susține că teoria sa menține cauzalitatea, adesea contestată în alte modele multidimensionale ale timpului. De asemenea, el afirmă că dimensiunile suplimentare ale timpului ar putea deveni vizibile la energii extreme, cum sunt cele din Universul timpuriu sau în coliziunile de particule – o idee promovată anterior de fizicianul Itzhak Bars (Universitatea din California de Sud). Poate această teorie să unifice fizica? Problema nerezolvată a fizicii contemporane rămâne unificarea teoriei cuantice cu gravitația. Kletetschka crede că viziunea sa asupra timpului ar putea deschide drumul către această „teorie a totului”, unificând cele patru forțe fundamentale: electromagnetică, gravitațională, nucleară tare și nucleară slabă. Totuși, teoria se află într-o fază incipientă și nu a fost validată experimental sau recunoscută de comunitatea științifică pe scară largă.
A fost publicată într-un jurnal cu un impact modest și nu în reviste prestigioase precum Nature Physics sau Physical Review Letters. Acceptarea unei astfel de ipoteze radicale va necesita verificări independente, publicare în reviste de top și confirmarea unor predicții reproductibile. Conceptul unui timp tridimensional care generează spațiul este fascinant și deschide noi perspective speculative asupra realității. Însă, până când nu va trece printr-o evaluare științifică riguroasă, rămâne o ipoteză interesantă, dar nevalidată.