Un studiu indică faptul că realitatea virtuală (VR), utilizată ca suport pentru terapia tradițională, poate asista supraviețuitorii unui AVC (accident vascular cerebral) în recăpătarea mobilității brațului. Rezultatele sugerează că VR-ul ar putea reprezenta un instrument promițător pentru optimizarea procesului de recuperare, în special prin sporirea duratei și a intensității terapiei. Studiul a fost publicat în *Cochrane Database of Systematic Reviews*. Aceasta este a patra actualizare a unei analize Cochrane inițiate în 2011, iar versiunea actuală cuprinde date din 190 de studii ce au implicat 7.188 de participanți, cu 119 studii noi incluse comparativ cu ediția din 2017. Analiza a explorat o diversitate de tehnologii VR, de la jocuri simple pe ecran până la dispozitive imersive purtate pe cap, concepute special pentru medii de reabilitare.
Supraviețuitorii unui AVC ar putea beneficia de sistemele VR. O echipă internațională de autori Cochrane din Australia, Canada și Statele Unite a determinat că, comparativ cu terapia tradițională, VR-ul poate produce o ușoară îmbunătățire a funcției și activității brațului. Rezultatele au fost mai încurajatoare atunci când VR-ul a fost utilizat în tandem cu îngrijirea standard, sporind timpul total alocat terapiei și conducând la progrese mai semnificative în recuperarea brațului, conform Medical Xpress. „Știm că mai mult timp petrecut în terapie conduce la rezultate mai favorabile pentru supraviețuitorii unui AVC. Realitatea virtuală oferă o modalitate accesibilă și captivantă de a extinde perioada de terapie, chiar și fără un terapeut”, a declarat profesoara Kate Laver, de la Universitatea Flinders (Australia), autorul principal al studiului.
De asemenea, studiul a descoperit că VR-ul ar putea fi benefic și în îmbunătățirea echilibrului și în reducerea limitărilor activității. Cu toate acestea, efectele asupra mobilității generale, participarea la activități sociale și calitatea vieții rămân incerte, datorită dovezilor limitate sau a încrederii scăzute în acestea.
Foarte puține cercetări au explorat Realitatea Virtuală. Deși numărul studiilor a crescut, multe au fost de dimensiuni reduse și au utilizat tehnologii VR simple sau ieftine, precum consolele de jocuri comerciale. Extrem de puține cercetări au evaluat sistemele VR imersive, purtabile, iar eficiența acestora nu este bine înțeleasă. În plus, majoritatea programelor VR actuale se concentrează pe antrenarea mișcărilor, nu pe recuperarea abilităților funcționale, cum ar fi îmbrăcatul sau gătitul. „Această tehnologie are capacitatea de a simula medii reale, precum cumpărăturile într-un supermarket sau traversarea unei străzi, permițând terapeuților să exerseze sarcini care, în mod normal, ar fi riscante în viața reală. Totuși, cercetările continuă să se concentreze pe intervenții VR simple. Există o oportunitate reală pentru dezvoltarea unor terapii mai avansate, orientate pe funcționalitate,” a adăugat profesoara Laver.
Deși majoritatea studiilor incluse au monitorizat posibile reacții adverse, acestea au fost rare și de intensitate redusă, ceea ce sugerează că VR-ul este, în general, sigur și bine tolerat. Concluziile subliniază necesitatea unor cercetări mai bine concepute și de o amploare mai mare, în special studii care să analizeze tehnologiile VR imersive și adaptate sarcinilor specifice, pentru a înțelege cum poate fi utilizată cel mai eficient această tehnologie în procesul de recuperare post-AVC.