Astronomii au identificat o imensă structură de gaz incandescent, ce se întinde pe 23 de milioane de ani-lumină, care leagă patru grupuri de galaxii și care ar putea oferi o soluție la enigma materiei „lipsă” din Univers.
Această vastă filamentație cosmică, de 230 de ori mai lungă decât Calea Lactee și având o masă de zece ori superioară, pare să rețină o parte esențială din materia normală (materia obișnuită, compusă din atomi, ce formează stelele, planetele și ființele vii) care „lipsește” din Univers, excluzând materia întunecată.
De zeci de ani, modelele cosmologice sugerează că o treime din materia barionică a Universului, electroni, protoni și neutroni, nu poate fi observată direct. Descoperirea acestui filament sugerează că modelele au fost corecte, iar materia „lipsă” a Universului este, într-adevăr, ascunsă în filamente de gaz fierbinte care leagă cele mai dense zone ale cosmosului.
Materie „lipsă” a Universului disimulată în filamente de gaz
Deși astronomii au mai observat astfel de filamente, lumina lor slabă era adesea „mascată” de emisiile mult mai puternice ale galaxiilor și quasarelor. Totuși, pentru prima oară, o echipă de cercetători a reușit să analizeze în detaliu caracteristicile unuia dintre aceste filamente.
Structura face parte din Superroiul Shapley, una dintre cele mai masive aglomerări de galaxii din vecinătatea noastră, formată din peste 8.000 de galaxii. Filamentul observat leagă patru clustere galactice din acest superroi și are o temperatură mai mare de 10 milioane de grade Celsius, fiind de 1.800 de ori mai fierbinte decât suprafața Soarelui.
„Pentru prima dată, rezultatele noastre se aliniază perfect cu predicțiile modelului cosmologic standard. Se pare că simulările au fost corecte de la bun început”, a declarat Konstantinos Migkas, de la Observatorul Leiden (Olanda).
Instrumentele care au îmbătrânit descoperirea
Caracterizarea filamentului a fost posibilă datorită datelor în raze X obținute de două telescoape spațiale: XMM-Newton, al ESA, și Suzaku, al agenției spațiale japoneze JAXA. Suzaku a cartografiat întregul areal, în timp ce XMM-Newton a identificat și eliminat sursele de poluare, precum găurile negre supermasive, pentru a izola cu precizie gazul filamentar, scrie Space.com.
„Am putut astfel să ne asigurăm că observăm exact gazul din filament, fără interferențe”, a explicat Florian Pacaud, cercetător la Universitatea din Bonn (Germania).
Cercetătorii au combinat apoi aceste observații în raze X cu date optice obținute de la alte telescoape pentru a reconstrui imaginea completă. Descoperirea acestui filament îmbunătățește înțelegerea noastră despre Pânza Cosmică, reținând detalii importante