Motivul pentru care asteroizii sărăciți în carbon nu colizionează cu Pământul a fost identificat de cercetători.

Motivul pentru care asteroizii sărăciți în carbon nu colizionează cu Pământul a fost identificat de cercetători.

Oamenii de știință au descoperit în cele din urmă unul dintre cele mai mari enigme ale universului: De ce asteroizii care conțin carbon nu ajung aproape niciodată pe Terra.

Un nou studiu internațional, plin de revelații, oferă o explicație solidă pentru o problemă care a intrigat cercetătorii timp de decenii: de ce, în ciuda numărului lor mare în Sistemul Solar, asteroizii care conțin carbon — cunoscuți și ca asteroizi carbonatici sau de tip C — ajung atât de rar ca meteoriți pe suprafața Terrei?

Această descoperire îmbunătățește înțelegerea noastră asupra formării Sistemului Solar, oferă indicii cu privire la originea vieții și influențează metodele de monitorizare a amenințărilor spațiale.

De ce nu găsim meteoriți cu conținut de carbon?

Deși cercetările astronome sugerează că asteroizii bogați în carbon constituie aproximativ 50% din obiectele cosmice care intersectează orbita Terrei, în colecțiile de meteoriți de pe planetă aceștia reprezintă mai puțin de 4% din totalul exemplarelor. Această diferență i-a făcut pe cercetători să caute o soluție.

Un nou studiu, apărut în revista de prestigiu Nature Astronomy și realizat de echipe de la Curtin University și Observatorul din Paris, aduce răspunsul: acești asteroizi nu se transformă în vapori în atmosferă, așa cum se considera, ci se descompun treptat în spațiu, înainte de a se apropia de Terra.

Echipa a analizat date din 19 rețele de observație din 39 de țări, incluzând 7.982 de traiectorii de meteori și 540 de posibile căderi de meteoriți. Rezultatele sugerează clar că expunerea frecventă la căldura extremă generată în timpul trecerilor repetate prin apropierea Soarelui provoacă slăbirea și pulverizarea acestor asteroizi.

„De mult timp bănuiam că materialele bogate în carbon nu supraviețuiesc intrării în atmosferă,” a declarat dr. Hadrien Devillepoix, cercetător la Curtin University. „Ceea ce arată această cercetare este că mulți dintre acești meteori nici nu ajung atât de departe: se destramă fiind încălziți constant în apropierea Soarelui.”

Implicații pentru studiul originii vieții

Asteroizii carbonatici sunt esențiali nu doar din punct de vedere geologic, ci și chimic. Ei conțin apă, molecule organice complexe și chiar aminoacizi – elemente fundamentale necesare formării vieții.

„Meteoriții bogați în carbon sunt printre cele mai primare materiale din punct de vedere chimic pe care le putem analiza,” a afirmat dr. Patrick Shober, autorul principal al studiului. „Cu toate acestea, avem atât de puține în colecțiile noastre încât riscăm să pierdem informații esențiale despre cum au fost distribuite elementele vitale în Sistemul Solar și cum au ajuns pe Terra.”

Această nouă descoperire subliniază faptul că avem o perspectivă parțială și distorsionată asupra compoziției reale a meteoriților proveniți din spațiu – multe dintre rocile bogate în carbon pur și simplu nu înfruntă călătoria către Pământ.

Reconstruirea corespunzătoare a istoriei Sistemului Solar

Înțelegerea mecanismelor ce determină supraviețuirea sau distrugerea meteoroizilor are un impact semnificativ asupra modului în care reconstruim istoria Sistemului Solar. Cei mai fragili meteoroizi, inclusiv cei proveniți din evenimente cosmice precum perturbările de maree (în care asteroizii se fragmentează când trec prea aproape de planete), se dovedesc a fi cei mai vulnerabili și, prin urmare, cei mai rari în colecțiile noastre.

Eliminarea acestor obiecte înainte de a putea fi recuperate pe Terra ne oferă o imagine distorsionată a trecutului sistemului nostru planetar, în mod special în