Hatshepsut – Femeia care a condus ca faraon al Egiptului
Hatshepsut, una dintre cele mai intrigante personalități din istoria Egiptului Antic, a fost o regină cu curaj, viziune și determinare, care a reușit să devină faraon – o poziție aproape în exclusivitate masculină. A domnit în timpul celei de-a 18-a dinastii, în perioada Noului Regat (aproximativ 1479–1458 î.Hr.), reinventând conceptul de putere în Egipt.
Ascensiunea la tron
Născută în jurul anului 1507 î.Hr., Hatshepsut era fiica faraonului Thutmose I și a reginei Ahmose. A intrat în căsătorie cu fratele ei vitreg Thutmose al II-lea, devenind marea sa soție regală. După moartea neașteptată a acestuia, tronul a fost luat de fiul său minor, Thutmose al III-lea, dintr-o altă concubină. Hatshepsut a preluat rolul de regentă pentru tânărul faraon, dar, după câțiva ani, s-a autoproclamat faraon cu toate drepturile, sfidând normele vremii.
Într-un act revolutionar, Hatshepsut a adoptat o apariție simbolică de faraon: îmbrăcată cu veșminte masculine, purtând o barbă falsă ceremonială și tiara regală, nu pentru a-și ascunde sexul, ci pentru a-și legitima autoritatea într-un context dominat de bărbați. Prin artă și inscripții, a cerut ca imaginea sa să fie reprezentată ca fiind bărbat – pentru a câștiga respect și a întări simbolic titulatura de “Rege al Egiptului de Sus și de Jos”.
Epoca păcii și prosperității
Regimul lui Hatshepsut a fost una dintre cele mai împăciuitoare și prospere din istoria Egiptului Antic. În loc să pornească în campanii militare ample, Hatshepsut a ales să întărească puterea regatului prin dezvoltare economică și proiecte arhitecturale inovatoare. A inițiat expediții comerciale ambițioase – una dintre cele mai celebre fiind călătoria în Țara Punt (probabil în estul Africii, actualul Djibouti sau Somalia), de unde au fost aduse mirodenii, tămâie, lemn exotic și animale rare.
Construcții monumentale
Unul dintre cele mai reprezentative monumente care ilustrează măreția domniei lui Hatshepsut este Templul Mortuar de la Deir el-Bahari, situat lângă orașul Teba (Luxorul de astăzi). Acest templu grandios, dedicat zeului Amon și reginei, este o capodoperă a arhitecturii egiptene, îmbinând armonios construcția cu peisajul stâncos din jur. Templul servește nu doar ca loc de cult, ci și ca simbol al puterii divine și al aspirării de eternitate a regelui-femeie.
Alte realizări remarcabile includ obeliscurile ridicate la Templul din Karnak – printre cele mai înalte obeliscuri construite vreodată în Egipt – menite să reflecte devotamentul ei față de zeii Amon și Ra și să-și fortifice legitimitatea spirituală.
Campaniile militare
Chiar dacă nu a fost o conducătoare militantă, Hatshepsut nu a evitat să supravegheze câteva campanii militare, în special în regiunile de graniță, ca Nubia (actualul Sudan). Aceste expediții aveau ca obiectiv asigurarea controlului egiptean asupra resurselor și consolidarea granițelor sudice ale regatului.
Tentativa de estompare a moștenirii sale
După moartea sa, în jurul anului 1458 î.Hr., conflictele legate de legitimitatea puterii feminine au reapărut, iar Thutmose al III-lea – odată devenit adult – a început o campanie sistematică de distrugere a moștenirii sale.