Vaccinul împotriva herpes zoster poate diminua probabilitatea de dezvoltare a demenței.

Vaccinul împotriva herpes zoster poate diminua probabilitatea de dezvoltare a demenței.

Vaccinarea împotriva herpesului zoster: un nou partener în bătălia cu demența?

Un studiu recent desfășurat în Țara Galilor aduce dovezi promițătoare despre un posibil nou avantaj al vaccinării împotriva herpesului zoster: scăderea riscului de a dezvolta demență. Publicat recent în reviste academice de prestigiu și preluat de cotidianul britanic The Guardian, cercetarea indică faptul că persoanele vârstnice care au fost vaccinate cu Zostavax au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta demență în anii următori.

Un „experiment natural” valoros

Cercetătorii au avut o oportunitate unică de a studia efectele vaccinării în urma unei modificări a politicii de sănătate publică în Țara Galilor. Așadar, din 1 septembrie 2013, autoritățile au oferit vaccinul Zostavax doar celor născuți după 2 septembrie 1933. Astfel, s-au creat două grupuri comparabile de persoane vârstnice: unii care erau eligibili pentru vaccinare și alții care nu, separați doar prin câteva săptămâni de la naștere.

Studiul s-a bazat pe examinarea dosarelor medicale a peste 280.000 de adulți în vârstă din sistemul de sănătate galez. Rezultatele au fost remarcabile: persoanele vaccinate au avut un risc cu 20% mai mic de a fi diagnosticate cu demență în următorii șapte ani, față de cele nevaccinate.

Cine beneficiază cel mai mult?

Beneficiile vaccinării s-au dovedit a fi chiar mai accentuate în rândul femeilor. Această descoperire este semnificativă nu doar dintr-o perspectivă științifică, ci și dintr-un unghi de sănătate publică, dat fiind că femeile sunt afectate într-o măsură mai mare de demență.

Prof. Anupam Jena, cercetător la Harvard Medical School, a subliniat impactul potențial extraordinar al acestor rezultate, având în vedere că peste 55 de milioane de persoane trăiesc cu demență la nivel global, iar această afecțiune este deja principala cauză de deces în anumite țări, inclusiv în Regatul Unit. Se estimează că 1 din 3 persoane va dezvolta această condiție pe parcursul vieții.

Care ar putea fi mecanismul?

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica exact mecanismul de acțiune, cercetătorii au formulat câteva ipoteze:

– Virusul varicelo-zosterian, responsabil de varicelă în copilărie, rămâne latent în organism și se poate reactiva la vârste mai înaintate sub forma zonelor zoster (herpes zoster). Această reactivare este favorizată de slăbirea sistemului imunitar.
– Se consideră că, odată activat, virusul ar putea contribui la inflamația sistemului nervos, provocând daune neuronale care, în timp, pot conduce la demență.
– Vaccinarea ar putea împiedica reactivarea virusului și, prin urmare, inflamația cronică la nivelul creierului.
– O altă teorie avansată de cercetători sugerează că vaccinul ar stimula sistemul imunitar, având efecte protecționiste generale asupra creierului, în special la femei.

Concluzii și perspective

Aceste descoperiri reprezintă un nou argument în favoarea extinderii vaccinării împotriva herpesului zoster, nu doar pentru prevenirea infecției în sine, ci și pentru potențialul de protecție împotriva deteriorării cognitive. Pascal Geldsetzer, profesor la Universitatea Stanford, afirmă că acum putem vorbi cu mai multă încredere despre un efect cauzal al vaccinului asupra riscului de demență, o afirmație deosebit de importantă, având în vedere că opțiunile terapeutice eficiente împotriva acestei boli sunt în continuare limitate.

Vaccinul Zostavax este disponibil pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani în multe țări, iar o variantă mai recentă, cunoscută sub numele de Shingrix, este de asemenea disponibilă, având o eficiență mai mare și un…