Imagini unice surprinse de James Webb: Ce reprezintă o „tornadă cosmică” și cum contribuie la înțelegerea mai profundă a Universului de către cercetători

Imagini unice surprinse de James Webb: Ce reprezintă o „tornadă cosmică” și cum contribuie la înțelegerea mai profundă a Universului de către cercetători

# NASA a surprins imagini uimitoare ale unei „tornade cosmice” cu ajutorul telescopului James Webb

NASA a reușit să surprindă imagini spectaculoase ale unei structuri cosmice extraordinare, cunoscută sub denumirea de „tornadă cosmică”, utilizând telescopul spațial James Webb (JWST). Acest fenomen fascinant reprezintă o erupție de gaz fierbinte dintr-o stea aflată în primele sale etape de formare și a fost observat la o distanță de aproximativ 625 de ani-lumină de Pământ, în constelația Chamaeleon.

## Imagini uimitoare capturate de NASA

Fenomenul denumit **Herbig-Haro 49/50** este un obiect cosmic ce se formează în regiunile unde stelele sunt create. Aici, gazul și praful interstelar interacționează cu jeturile de gaz ionizat emise de stelele tinere.

Când aceste jeturi de gaz uriașe întâlnesc materia din jur, ele generează **unde de șoc** care încălzesc gazul la temperaturi extrem de ridicate. Acest mecanism produce **lumini intense în diverse spectre de radiație**, incluzând domeniul vizibil și infraroșu. Deși seamănă cu o tornadă, acest fenomen este un flux de gaz în mișcare rapidă, eliberat în timpul formării unei stele.

Descoperită pentru prima dată în 2006 de telescopul Spitzer (acum deconectat), „tornada cosmică” a primit această denumire datorită formei sale caracteristice de vârtej. **Herbig-Haro 49/50 se află într-un vast nor molecular, denumit Complexul de Nori Chamaeleon I**, o regiune semnificativă pentru formarea stelelor, comparabilă cu cea în care s-a dezvoltat Soarele nostru, acum peste 4 miliarde de ani.

Telescopul James Webb a utilizat două dintre cele mai sofisticate instrumente ale sale pentru a captura aceste imagini:
– **NIRCam** (Camera cu infraroșu apropiat), care identifică structuri fine din interiorul norilor de gaz și praf,
– **MIRI** (Instrumentul cu infraroșu mediu), care le permite astronomilor să observe procesele complexe de încălzire din jurul unor astfel de fenomene cosmice.

## Importanța cercetării obiectelor Herbig-Haro

Obiectele **Herbig-Haro** sunt frecvent observate în regiunile de formare a stelelor, unde gazul și praful interstelar se întâlnesc cu jeturile emise de stelele tinere. Aceste structuri sunt studiate amplu, deoarece oferă **o fereastră unică asupra primelor etape de evoluție ale stelelor**.

Herbig-Haro 49/50 reprezintă doar unul dintre numeroasele astfel de obiecte din Univers, dar studiul său ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine **mecanismele dar și procesul de naștere și dezvoltare a stelelor**. Cu ajutorul telescopului James Webb, astronomii au acum acces la imagini mult mai detaliate, oferindu-le ocazia de a analiza formarea stelelor **cu o precizie fără egal**.

Pe măsură ce telescopul James Webb continuă să furnizeze imagini de înaltă rezoluție ale cosmosului, oamenii de știință vor putea obține informații suplimentare despre **procesele complicate ce duc la formarea stelelor și a sistemelor planetare**. Fenomene precum „tornada cosmică” ne oferă **o perspectivă rară asupra modului în care s-ar fi putut forma propriul nostru sistem solar** și ce condiții ar fi putut favoriza apariția vieții.

Astfel, fiecare nouă descoperire realizată de telescopul James Webb ne aduce mai aproape de o înțelegere profundă a Universului și a locului nostru în aceasta. 🚀🔭