Cum a reușit ginerele lui Nicolae Ceaușescu să scape de execuție: „Eu, Zoia și Nicu am avut noroc, urma să fim împușcați”

Cum a reușit ginerele lui Nicolae Ceaușescu să scape de execuție: „Eu, Zoia și Nicu am avut noroc, urma să fim împușcați”

# Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu: „Eram pe lista celor care urmau să fie împușcați”

Mircea Oprean, ginerele fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu, a făcut recent o revelație șocantă în cadrul ultimului episod al podcastului *„Altceva cu Adrian Artene”*. Acesta a dezvăluit că, împreună cu Zoia și Nicu Ceaușescu, s-a aflat pe o listă a celor ce urmau să fie executați după Revoluția din 1989.

## **O mărturie zguduitoare despre zilele de detenție**
Fost universitare și soț al Zoiei Ceaușescu, Mircea Oprean, a relatat că, în tumultul creat după prăbușirea regimului totalitar, el și ceilalți membri ai familiei Ceaușescu se aflau în vizor pentru execuție.

*”Aici aș dori să subliniez un aspect, anume că eu, Zoia și Nicu am fost norocoși, eram pe lista celor destinați execuției, deci era necesar să fim eliminați fizic în acea confuzie. Nu știu ce s-a întâmplat, ce s-a intervenit, dar ei au amânat, deși eram în închisoare din 24 decembrie. Pe 12 ianuarie nu aveau încă un mandat, astfel că n-au putut să ne execute. Și atunci, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață, da’ asta este, adică față de varianta alternativă, am supraviețuit”*, a declarat Oprean.

Aceasta este o dezvăluire zguduitoare care pune în lumina reflectoarelor tensiunile și confuzia juridică din primele zile după căderea regimului comunist.

## **Detenția și greva foamei**
Mircea Oprean a fost arestat pe 24 decembrie 1989 și a fost închis timp de câteva luni. El a afirmat că nu i s-a putut dovedi nicio vină și că, drept formă de protest, a intrat în greva foamei imediat după arestare.

*”După ce m-au arestat, desigur, nu au găsit nicio justificare pentru a fi supus acestui tratament. Imediat ce am ajuns în arestul procuraturii, am declarat greva foamei. Așadar, dacă voi mă țineți, eu vreau să mor. Și ei mă monitorizau prin alți deținuți, pentru a verifica dacă mănânc pe silențios. Dar când au aflat «Domnule, domnule, nu ia nimic, nu consumă nimic», după o săptămână, m-am mutat la Spitalul Penitenciar Jilava și acolo am stat trei luni. Deci până pe 18 mai”*, a detaliat Mircea Oprean.

Acest episod ilustrează cât de tensionată era atmosfera în primele luni după Revoluție și evidențiază incertitudinile și măsurile aplicate împotriva familiilor celor conectați la regimul Ceaușescu.

## **Familia Ceaușescu după Revoluție**
După execuția rapidă a lui Nicolae și Elena Ceaușescu pe 25 decembrie 1989, copiii acestora au fost reținuți și supuși anchetei. Nicu Ceaușescu, perceput ca „prințul moștenitor” al regimului comunist, a fost condamnat și a petrecut mai mulți ani în detenție. Zoia Ceaușescu, recunoscută pentru cariera sa academică în matematică, a fost în cele din urmă eliberată, dar viața ei a fost profund influențată de evenimentele din 1989.

Mircea Oprean a continuat să trăiască în România, dar a fost mereu asociat cu regimul Ceaușescu, ceea ce i-a afectat traiectoria profesională și personală. Declarațiile sale din podcastul lui Adrian Artene oferă o nouă perspectivă asupra evenimentelor ulterioare Revoluției și scot în evidență detalii mai puțin cunoscute.