Texas ar putea să se transforme în casa mamuților lânoși mai devreme decât crezi: Mamutul 2.0 va exista în 2028

În Deep Ellum, o companie care se ocupă de șiința extincției și-a stabilit obiectivul de a avea un mamut viu și care respiră până în 2028.
Texasul modern găzduiește căprioare, șerpi cu clopoței, pentru a numi câteva animale și – conform știrilor – în curând, ar putea avea și mamuți. Compania din spatele obiectivului ambițios este Colossal Biosciences, iar obiectivul lor este ca până în 2028 să aibă mamuți vii și care respiră la unitatea din Texas.
Mamuți lânoși în Texas, în 2028
Astfel, iată ce au declarat oamenii de știință.
„Colossal Biosciences este, cel puțin din cunoștințele noastre, prima companie de desfacere și conservare a speciilor din lume”, a declarat fondatorul Ben Lamm pentru IFLScience în timpul unui interviu.
„Asta înseamnă pentru noi că trebuie să înțelegem ce gene sunt asociate cu fenotipurile de bază, sau atributele fizice, care au existat la un animal dispărut”.
Vezi și: Celulele unui mamut au fost readuse la viață după 28.000 de ani
Vezi și: CIA se joacă de-a Jurassic Park și vrea să resusciteze mamutul lânos: cum explică asta
Găsirea acestor gene înseamnă mai întâi să te uiți la cea mai apropiată rudă vie a unui animal dispărut, iar în cazul mamutului, acesta este elefantul asiatic, care este 99,6% la fel, genetic vorbind.
„Ceea ce ne întrebăm este cum putem noi cei de la Colossal să înțelegem genele de bază care i-au făcut pe elefanți toleranți la frig”, a continuat Lamm. „Acele gene sunt acum dispărute, așa că ne întrebăm cum putem să le aducem înapoi”.
„Dacă putem elimina acele gene, atunci avem mamutul 2.0”.
Mamutul 2.0
Calea către întâlnirea acelui mamut 2.0 implică îndepărtarea nucleului dintr-o celulă de ou a unui elefant asiatic și înlocuirea acestuia cu un nucleu cu toate genele pentru trăsăturile de care Lamm a menționat că un mamut are nevoie pentru a se dezvolta (toleranță la frig, colți curbați etc). Asta înseamnă că ar fi un fel de hibrid de elefant tolerant la frig, ceva ce, potrivit PopSci, colegul fondator al Colossal Biosciences, George Church, îl compară cu crearea „versiunii drăgălașe a unui velociraptor”.
Vezi și: Jurassic Park s-ar putea să devină realitate mai repede decât îți imaginezi
Unii au pus la îndoială dacă crearea mamutului într-un moment în care atât de multe animale existente sunt pe un prag de dispariție este cea mai bună cale de urmat, dar se speră că noile tehnologii și descoperiri rezultate în urma dispariției animalelor antice le-ar putea ajuta și pe cele moderne.
[embedded content]